منطقهی افسوس و اطراف آن دومین مقصد پربازدید ترکیه است. به لطف شهر باستانی افسوس و خانهی حضرت مریم، میلیونها گردشگر از راههای زمینی و دریایی برای کشف شگفتیهای این منطقه به اینجا سفر میکنند. افسوس تنها یک ساعت با فرودگاه عدنان مندرس ازمیر و ۲۵ دقیقه با بندر کوشآداسی فاصله دارد، که این امکان را فراهم میکند تا حتی برای سفری یکروزه از استانبول بهراحتی به جاهای دیدنی افسوس دسترسی داشته باشید. با معرفی جاذبه های افسوس همراه تریپ مگز باشید.
معرفی برترین جاهای دیدنی افسوس ترکیه
بسیاری از تورها افسوس را در برنامهی سفرهای جزایر یونان یا به عنوان یکی از محبوب ترین شهرهای توریستی ترکیه خود قرار دادهاند و سالانه هزاران گردشگر را به همراه تورهای بزرگ به اینجا میآورند. با وجود میلیونها بازدیدکننده در این منطقه، در این مقاله پیشنهادهایی برای گشتوگذار راحتتر و دوری از شلوغی، بهخصوص در شهر باستانی افسوس و دیگر جاذبههای اطراف ارائه میدهم. در ادامه، فهرستی از 10 جاهای دیدنی افسوس را معرفی میکنم.
۱. گشتوگذار در شهر باستانی افسوس
شهر باستانی از مهم ترین جاهای دیدنی افسوس است و دو دروازهی اصلی دارد و یکی از آنها معمولاً توسط اتوبوسهای توریستی برای خروج استفاده میشود، زیرا صبحها بهسمت خانهی حضرت مریم میروند. پیشنهاد میکنم از دروازهی پایینی افسوس شروع کنید و دقیقاً ساعت ۷:۵۰ صبح آنجا باشید تا بلیط تهیه کنید و رأس ساعت ۸:۰۰، زمان بازگشایی، وارد شهر باستانی شوید.
فراموش نکنید بلیط بخش خانههای تراسی را هم بخرید که موزاییکهای زیبایی از زندگی طبقهی مرفه افسوس را به نمایش میگذارد. بهسمت خیابان بندرگاه قدم بزنید و به تئاتر افسوس برسید، سپس از آگورای بندرگاه بالا بروید. اولین تبلیغ جهان را در وسط این خیابان مرمری از دست ندهید و کتابخانهی سلسوس و دروازههای منتهی به آگورای بندرگاه را کاوش کنید. خانههای تراسی نزدیک کتابخانه قرار دارند و با بلیط از پیش خریداریشده، از صفهای طولانی در امان بمانید.
از مردابهای کشیدهشده تا دریای اژه و نیمی از شهر باستانی عکسهای هوایی بگیرید و سپس از سرویسهای بهداشتی (لاترینها) روبهروی ورودی خانههای تراسی دیدن کنید. خیابان مرمری را بالا بروید و از معبد هادریان و چشمهی ترایان عکس بگیرید تا به دروازهی هرکول برسید. مثل دیگر گردشگران در وسط دروازه عکس بیندازید و معبد مقدس دومینیان را ببینید، سپس در آگورای شهر و اودئون بگردید. در فروشگاه موزه استراحت کنید و انرژیتان را برای بازدید از خانهی حضرت مریم شارژ کنید.
۲. بازدید از خانههای تراسی
مجموعهی خانههای تراسی در سال ۱۹۶۲ کشف شد و از آن زمان، جواهر جاهای دیدنی افسوس بوده است. این خانهها زندگی مجلل طبقهی مرفه افسوس را نشان میدهند. کفها با موزاییکهای زیبا و دیوارها با نقاشیهایی تزئین شدهاند که سلیقهی هنری ساکنان ثروتمند را به نمایش میگذارند. ثروتمندان حتی خیابان اختصاصی خود را داشتند که با ستونهایی از طبقهی پایینتر جدا شده بود و زنان خانهدار مرفه میتوانستند در بوتیکهای زیر خانههای تراسی خرید کنند.
مرمرهای رنگارنگ منطقه در دیوارها و کفها دیده میشود و بزرگترین پازل جهان هنوز توسط کارآموزان مؤسسهی باستانشناسی اتریش در حال حل است. پس از اتمام تور در خانههای تراسی، سرویسهای بهداشتی روبهروی این سازه را ببینید، جایی که ثروتمندان بردگانشان را برای گرم کردن مرمرها میفرستادند تا راحتتر استراحت کنند.
۳. بازدید از خانهی حضرت مریم
خانهی حضرت مریم در فاصلهی ۴ کیلومتری، بالای کوه بولبول قرار دارد و مشرف به افسوس، سلجوق و دریای اژه است. به لطف رؤیاهای آن کاترین امریش، این زیارتگاه توسط کشیشهایی از ازمیر کشف شد که از کتاب کلمنس برنتانو الهام گرفته بودند. با بازدید پاپ لئو سیزدهم در سال ۱۸۹۶، این زیارتگاه توجه بینالمللی پیدا کرد و بهعنوان مکانی زیارتی برای مسیحیانی که معتقدند سنت یوحنا، مادر عیسی را به اینجا آورد و او تا زمان عروجش اینجا زندگی کرد، تقدیس شد.
پاپ بندیکت شانزدهم نیز در سال ۲۰۰۶ از این مکان بازدید کرد و به شهرت جهانی آن افزود. امروزه این زیارتگاه برای مسیحیان و مسلمانان اهمیت دارد، زیرا حضرت مریم در قرآن نیز ذکر شده است. برای دوری از شلوغی، نزدیک زمان ناهار به آنجا بروید، زیرا اتوبوسها صبحها به این مکان هجوم میآورند.
۴. بازدید از موزهی سلجوق
وقتی در مکان های دیدنی افسوس گشت میزنید، از شهر سلجوق عبور میکنید و موزهی باستانشناسی تازه بازسازیشدهای در سلجوق وجود دارد که اکثر آثار کشفشده از کاوشهای افسوس از دههی ۱۸۶۰ را به نمایش میگذارد. آثار افسوس را میتوانید در وین و موزهی بریتانیا هم ببینید، اما بهترین کار بازدید از موزهی سلجوق در همان روز پس از دیدن خرابههاست تا تور افسوستان کامل شود.
اطلاعات جامعی دربارهی آیین مادر خدا در آناتولی که تا پیش از ادیان مقدس در این منطقه قدرت داشت، بهدست میآورید. مجسمههای مرمری آرتمیس شگفتانگیزند، همانطور که دیگر یافتههای این شهر باستانی عظیم از کاوشهای بیش از یک قرن گذشته. پس از خنک شدن زیر کولرهای قدرتمند موزه، به حمام ترکی پشت موزه هم سری بزنید.
۵. بازدید از کلیسای سنت یوحنا
پس از آوردن مادر عیسی به افسوس، سنت یوحنای تعمیددهنده در این منطقه ماند و به تبلیغ کلام عیسی مسیح ادامه داد. کلیسایی به نام او در شهر سلجوق کنار قلعه ساخته شد و او در همان مکان دفن شده است. از تراسهای کلیسا مناظر زیبایی از دشتهای افسوس تا آبهای اژه دیده میشود و میتوانید وضعیت این دشتها را در دوران رومی و هلنیستی تصور کنید. افسوسی که امروز میبینیم کنار آب بود که حالا ۸ کیلومتر دورتر است. این مکان فرصتهای عکاسی خوبی از قلعهی سلجوق دارد و پیشنهاد میکنم به مسجد عیسیبیگ که در فاصلهی کمی از کلیسا قرار دارد، پیاده بروید.
۶. عکاسی از معبد آرتمیس
امروزه هفت عجایب جهان وجود دارد و دو تای آنها در ترکیه هستند: آرامگاه هالیکارناسوس در بدروم و معبد آرتمیس در نزدیکی افسوس. این معبد ۱۱۵ متر طول و ۴۶ متر عرض داشت، با دو ردیف ستون ۱۳ متری. ساختاری باشکوه بود که احترام اهالی افسوس به الههی حامیشان، آرتمیس، را نشان میداد. در سال ۳۵۶، هرستراتوس برای شهرت سقف چوبی معبد را به آتش کشید، اما پس از اعدامش، نامش ممنوع شد. بعدها تئوپومپوس نام او را ذکر کرد و اصطلاح «شهرت هرستراتوسی» شکل گرفت.
امروز فقط یک ستون از معبد باقی مانده، اما وقتی بدانید معبد بیش از ۱۲۷ ستون داشت، عظمت آن را تصور میکنید. در عکسی از غرب معبد، قلعهی سلجوق، مسجد عیسیبیگ و کلیسای سنت یوحنا در پسزمینهی تکستون معبد آرتمیس دیده میشود.
۷. بازدید از مسجد عیسیبیگ
مسجد عیسیبیگ در قرن چهاردهم ساخته شده و نمونهی برجستهای از معماری بیگنشینهای آناتولی ترکیه و از جاذبه های افسوس است. بسیاری از سنگهای مسجد از خرابههای اطراف بازیافت شدهاند و میتوانید الهامگیری معماران ترک از معماری سوری را ببینید، زیرا این مسجد شبیه مسجد جامع دمشق است. در گذشته دو مناره داشت، اما امروز فقط نیمی از یکی بالای ورودی مسجد باقی مانده است.
مسجد بهصورت نامتقارن ساخته شده و گنبدهایی با قطرهای متفاوت دارد. کاشیکاریهای گنبدها زیباست و باغ در بهار و تابستان پر از گل است. ماشینتان را نزدیک کلیسا پارک کنید و برای یک بعدازظهر دلپذیر به مسجد و موزهی سلجوق پیاده بروید.
۸. غذا خوردن در رستوران بیزیم اِو
در مسیر روستای شیرینجه از شهر سلجوق، رستوران زیبایی به نام بیزیم اِو قرار دارد. این رستوران بوفهای است که تصور شما را از رستورانهای بوفهای تغییر میدهد. آشپزی اژهای بسیار سبز است و سبزیجات با روغن زیتون بهشیوهای دلپذیر در این رستوران خانوادگی ساده سرو میشوند. دستور پختهای زیبای صاحب رستوران، خانم حطیجه، توسط دخترش که در آمریکا زندگی میکند منتشر شده و در رستوران و آمازون در دسترس است. پس از لذت بردن از قهوهی ترک در باغ سایهدار با دسر سمولینای خوشمزه، وقت آن است که سفرتان را در روستای قدیمی یونانی شیرینجه ادامه دهید.
۹. تماشای غروب در کوشآداسی
شهر کوشآداسی فقط ۲۵ دقیقه با سلجوق فاصله دارد و مقصدی پرجنبوجوش برای گردشگران است. سالانه هزاران نفر از بندر این شهر برای رسیدن به افسوس پس از کروزهای جزایر یونان استفاده میکنند و میتوانید بهراحتی با کشتی به جزیرهی ساموس بروید و سفر ترکیهتان را با جزایر یونان ترکیب کنید.
مرکز شهر پر از رستورانها و کافههایی با چشماندازهای خیرهکننده از آبهای فیروزهای دریای اژه است. پیشنهاد میکنم روزتان را با تماشای غروب خورشید بر فراز اقیانوس در کنار عزیزانتان و یک نوشیدنی خنک به پایان ببرید. هتلهای پنجستارهی ساحلی زیادی در کوشآداسی وجود دارند که در تمام طول سال خدمات ارائه میدهند و میتوانید بهجای شیرینجه از آنها استفاده کنید.
۱۰. اقامت در روستای شیرینجه
با ۱۵ دقیقه رانندگی سربالایی از سلجوق، به روستای شیرینجه میرسید که زمانی روستایی یونانی بود. خانههای سنگی و چوبی قدیمی بهآرامی به هتلهای بوتیک تبدیل شدهاند و سالانه میزبان گردشگران زیادی هستند. بسیاری از هتلداران این روستا الهامبخش صاحبان هتلهای کوچک ترکیه بودهاند و این روستا را به نقطهای پررونق برای عاشقان فرهنگ در اطراف افسوس تبدیل کردهاند.
رستورانهای کوچک صبحانههای دلپذیری سرو میکنند و شرابسازیهای محلی شرابهای شیرین و میوهای جالبی تولید میکنند که میتوانید در حین قدم زدن در خیابانهای سنگفرششدهی روستا از آنها بچشید. اگر با گروه کوچکی یا یک همراه سفر میکنید، اقامت در یک بوتیک در این روستا بسیار توصیه میشود، زیرا میتوانید پس از یک روز طولانی در افسوس و اطراف آن استراحت کنید.
حرف آخر
افسوس، شهری که تاریخ در سنگهایش نفس میکشد! از تماشای شکوه معماری رومی تا لمس طلوع خورشید بر فراز ویرانههای باستانی، بازدید از جاهای دیدنی افسوس، سفری در زمان است. حالا چمدانتان را ببندید و راهی افسوس شوید؛ جایی که هر گوشهاش داستانی هزارساله دارد!